Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

A 2020-as tavaszi félévben elindul a Magyar Egyetemi Filmdíj

A Filmoktatás Módszertani Munkacsoport előkészítésében a 2020/2021. tanév tavaszi félévében az Európai Egyetemi Filmdíj (EUFA) mintájára elindult a Magyar Egyetemi Filmdíj (MEF) nevű projekt, amelynek terveiről korábban már hírt adtunk.

A nyolc egyetemből álló network tanórán vagy tanórán kívüli (filmklub jellegű) kurzusain tizenegy kiváló oktató vezetésével 150-180 hallgató vesz részt az elemzésben, zsűrizésben.

A 2019-es év magyar filmterméséből válogattunk, a munkacsoport a következő filmeket jelölte ki versenyzésre:

Akik maradtak (r.: Tóth Barnabás, játékfilm, 88’)
Apró mesék (r.: Szász Attila, játékfilm,112’)
FOMO- Megosztod és uralkodsz (r.: Hartung Attila, játékfilm, 91’)
Szép csendben (r.: Nagy Zoltán, játékfilm, 80’)
Csak családról ne (r.: Kis Anna, dokumentumfilm, 52’)
A létezés eufóriája (r.: Szabó Réka, dokumentumfilm, 83′)

A projekt különlegességét az adja, hogy a kritikai megközelítésű filmelemzéseket eltérő tematikájú kurzusokon végzik a különféle hátterű hallgatók. A művészképzésben, gyakorlati filmes oktatásban, művészetközvetítésben résztvevő diákok, szabadbölcsész és anglisztika szakos diákok az oktatók szabadon választott módszereivel fogják megvizsgálni, megbeszélni a látottakat, majd dönteni azok értékeiről, hiányosságairól. A döntés a kurzusok lezárása után szervezett workshopon születik meg, ahol minden csoportot egy hallgató képvisel majd. A díj átadására a Magyar Filmtudományi Társaság őszi konferenciáján kerül sor. Az Apertúra tematikus számot szentel a projekt módszertani tanulságainak, a legjobb diákmunkáknak.

A résztvevő egyetemek és oktatóik: Ármeán Otília (Sapientia EMTE Marosvásárhely); Bényei Judit/ Fábics Natália/Gyenge Zsolt (MOME); Blos-Jáni Melinda/Virginás Andrea (Sapientia EMTE Kolozsvár); Füzi Izabella (SZTE); Győri Zsolt (DTE); Pörczi Zsuzsanna (Metropolitan); Margitházi Beja (ELTE); Szíjártó Imre (EKE); Zalán Márk (PPKE). 

Projektfelelős: Pócsik Andrea (PPKE)